Zorgverzekeringswet

De zorgverzekeringswet is een wet die de verplichte basisverzekering regelt voor de verzekerden. Deze wet is actief sinds 2006 en vervangt de oude ziekenfondswet. In deze wet werd een onderscheid gemaakt tussen ziekenfondsen en particuliere verzekeringsmaatschappijen. In de zorgverzekeringswet is meer ruimte gemaakt voor marktwerking en krijgen consumenten meer ruimte om zelf te kiezen tussen verschillende zorgaanbieders en zorgverzekeringen.

Zorgverzekeringswet

Met welke verzekeringsplicht rekening houden?

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt en ouder is dan 18 jaar is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit is specifiek van toepassing voor mensen die wettelijk in Nederland wonen en géén loonbelasting in het buitenland hoeven te betalen én mensen die (niet) wettelijk in Nederland wonen, maar wel loonbelasting of winst schikken in Nederland.

Kinderen die de 18 jaar nog niet hebben bereikt zijn automatisch meeverzekerd met een van de ouders. Bekijk voor de uitzonderingen onze blog over zorgverzekeringen.

Zorgverzekeringswet financieren

De zorgverzekeringswet wordt op verschillende manieren gefinancierd, namelijk:

  • Inkomensafhankelijke bijdrage 
    • Verzekerden met een inkomen betalen een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet aan de overheid. De hoogte van de bijdrage hangt af van je inkomen en op welke manier je inkomen tot stand komt.
  • Zorgpremie
    • Naast de inkomensafhankelijke bijdrage betaal je als verzekerde van 18 jaar of ouder een zorgpremie aan de verzekeraar.
  • Eigen risico
    • Tot slot betalen verzekerden nog een eigen risico. Het eigen risico betaal je voordat de zorgverzekeraar overgaat tot het vergoeden van de zorg.
  • Eigen bijdrage 
    • Tevens staat in de zorgverzekeringswet dat voor sommige vormen een eigen bijdrage van toepassing is. Dit is bij bepaalde geneesmiddelen, zoals ADHD-medicatie of gehoorapparaten, pruiken, etc.

Zorgtoeslag

Mensen met een lager inkomen of zonder inkomen hebben recht op een zorgtoeslag. Met de zorgtoeslag kun je de premie van de zorg compenseren. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van het inkomen en het vermogen.

Het is belangrijk dat je jouw zorgverzekering goed regelt en op de hoogte bent van alles wat er in mee speelt. Stel jezelf daarom goed op de hoogte en controleer zo nu en dan of je zorgverzekering en zorgtoeslag nog relevant is.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens