Ziektekostenverzekering

In Nederland is het verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten wanneer je woont en/of werkt in Nederland en je 18 jaar of ouder bent. Wil je graag weten waarom een zorgverzekering verplicht is en wanneer dit niet geldt? Lees dan deze blog verder, wij leggen het je uit.

Ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering verplicht?

Je bent verplicht om de basisverzekering af te sluiten, dit is namelijk een verplichte zorgverzekering. Door deze verzekering ben jij verzekerd van de basiszorg, denk hierbij aan de huisarts, psychologische zorg en ziekenhuiszorg. Je bent echter niet verplicht om een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering af te sluiten voor extra zorg, hier ben je geheel vrij in. Dit zijn verzekeringen voor bijvoorbeeld behandelingen bij de fysiotherapeut, een vergoeding voor brillen en lenzen of een budget voor tandzorg.

Wanneer niet verplicht?

In principe moet iedereen die woont en/of werkt in Nederland en 18 jaar of ouder is een zorgverzekering hebben afgesloten. Echter zijn er unieke uitzonderingen waarbij het afsluiten van een zorgverzekering niet noodzakelijk is. In de volgende gevallen hoeft u zelf geen zorgverzekering af te sluiten.

Gemoedsbezwaarden

Wil jij vanwege je levensovertuigingen geen zorgverzekering afsluiten, dan moet je je registreren bij de Sociale Verzekeringsbank als gemoedsbezwaarde. Je betaald dan een bijdragevervangende belasting in plaats van een zorgpremie, je bent dan niet meer verplicht om ook een zorgverzekering af te sluiten.

Militairen in actieve dienst

Militairen in actieve dienst hebben recht op een vergoeding voor een basisverzekering en een aanvullende verzekering vanuit de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht. Wanneer je in dienst treedt, wordt je door defensie vanzelf aangemeld voor deze verzekering. De premie hiervan zal ingehouden worden op je salaris.

Gevangenen

Als je in detentie zit, betaal je geen zorgverzekeringspremie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt de verantwoordelijkheid voor de zorg en zorgkosten van alle gevangenen. Uiteraard ben je wel verplicht om aan je zorgverzekeraar aan te geven wanneer je celstraf begint en eindigt.

EU-ambtenaren

Als je bij een Europese instelling als EMA of Europol werkt, dan ben je verzekerd bij het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie.

Buitenlandse studenten

Studenten uit het buitenland hebben vaak al een zorgverzekering in hun eigen land. Heb je als buitenlandse student een bijbaan in Nederland, dan ben je wel verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Hopelijk is het na het lezen van deze blog duidelijk voor jou wanneer je wel en niet verplicht bent om een zorgverzekering zelf af te sluiten.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens