Pensioen

Gaat er iets veranderen in je leven? Dan is het niet geheel onbelangrijk om ook even stil te staan bij later. Het is logisch dat er vragen in je opkomen als je binnenkort een nieuwe fase van je leven gaat bewandelen. Dat is precies de reden dat wij deze blog hebben gemaakt. We hebben even gekeken naar de meest voorkomende vragen omtrent het pensioen en deze beantwoord.

Pensioen

Hoe hoog moet je pensioen zijn?

Als richtlijn geeft het Nibud voor ‘genoeg’ aan dat het slim is om 75% van je bruto inkomen op te bouwen. Je kunt op elk moment zelf controleren hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website van de overheid raadplegen met behulp van je DigiD. Daarnaast kun je ook inzicht verkrijgen in wat je nog gaat opbouwen aan pensioen als je doorwerkt tot je pensioendatum en wat je dan per maand zult krijgen.

Kun je eerder met pensioen?

Op het vroegst kun je 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen. Wanneer je eerder met pensioen gaat is je inkomen wel lager. Dit komt doordat je nog geen AOW-pensioen ontvangt van de overheid. Daarnaast bouw je minder pensioen op doordat je zelf eerder stopt met werken en moet je langer doen met je pensioen, omdat de uitkering eerder in is gegaan. 

Wat is de ingangsdatum van pensioen?

De ingangsdatum is tegenwoordig dynamisch. Dat wil zeggen dat er een verschil is tussen de ingang van de AOW en het pensioen. De ingangsleeftijd van 2021 is 66 jaar en 4 maanden. De ingangsdata staan al tot 2026 vast. Vanaf 2025 wordt de ingangsleeftijd gekoppeld aan de levensverwachtingen van de gemiddelde 65 jarige Nederlander. 

Wie heeft recht op pensioen?

Je hebt recht op pensioen als dit in de arbeidsvoorwaardenreglement of CAO is opgenomen. Het is belangrijk dat je zelf je pensioen aanvraagt, anders weet het pensioenfonds niet dat ze jou geld moeten geven. Normaliter krijg je een half jaar voor de aanvang van je pensioen de benodigde aanvraagformulieren toegestuurd. Soms kan het voorkomen dat het pensioenfonds niet over je adresgegevens beschikt, dan ontvang je dus geen aanvraagformulier. Wanneer je op dit moment zelf geen actie onderneemt, gebeurt er ook verder niks.

Wees dus alert als het gaat over uw pensioen, het is namelijk niet vanzelfsprekend dat dit voor je geregeld wordt. Je zult zelf hier en daar je steentje moeten bijdragen.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens