Palliatieve zorg

Iemand die een ziekte heeft die men niet meer kan genezen, wordt palliatieve zorg verleend. Denk aan ziektes als kanker, wanneer die uitbehandeld is, maar ook dementie, COPD of hartfalen. Echter is het wel mogelijk voor deze persoon om nog weken, maanden of jaren te leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van het leven van de cliënt te behouden en te verbeteren wanneer mogelijk. De palliatieve zorg gaat over lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van de cliënten. Daarnaast is de ondersteuning en aanwezigheid van naasten een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

Palliatieve zorg

Oogpunt van palliatieve zorg

De belangrijkste zaken die te maken hebben met palliatieve zorg zijn:

  • De kwaliteit van het leven van de cliënt. Hierbij kun je ook denken aan de wensen en behoeften van de cliënt en naasten.
  • Omgaan met symptomen.
  • Afspraken maken en gezamenlijke besluitvorming.
  • Rekening houden met de wensen, ideeën en beslissingen van de cliënt (zelfbeschikking van de cliënt/ vrijheid van de cliënt om zelf beslissingen te maken).
  • Verschillende zorgverleners die met elkaar samenwerken verlenen de zorg.
  • Voor de omgeving van de cliënt is het vaak ingrijpend als ze te horen krijgen dat hun dierbare ziek is en niet meer zal genezen. Daarom is de zorg ook gericht op de naasten.
  • Oriënteren welke klachten en problemen er in de nabije toekomst zouden kunnen gebeuren.

Palliatieve zorg en terminale zorg

In de ouderenzorg heb je vaker te maken met palliatieve zorg dan men denkt. Wanneer we aan palliatieve zorg denken, dan denken we vaak ook aan terminale zorg. Beide zorgvormen worden geboden aan mensen die niet meer kunnen genezen van een bepaalde ziekte, maar desondanks zit er wel een verschil in beide zorgvormen. Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl terminale zorg pas van toepassing is wanneer het overlijden op korte termijn wordt verwacht. Met korte termijn bedoelen we dan ook 3 maanden of minder. Palliatieve zorg richt zich meer op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en hoe lang dit duur verschilt per cliënt. Terminale zorg richt zich  meer op een goede kwaliteit van sterven.

Palliatieve zorg is er dus voor jou en je dierbare en zal proberen het mooiste te maken van de tijd die jullie samen over hebben.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens