Ouderenzorg

Wanneer je de term ‘ouderenzorg’ hoort dan kun je natuurlijk al enigszins inschatten wat voor zorg het precies is. Het is namelijk zorg die wordt gegeven aan ouderen die niet meer in staat zijn om helemaal alleen voor zichzelf te kunnen zorgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze minder mobiel zijn of gezondheidsproblemen hebben, waardoor ze extra ondersteuning goed kunnen gebruiken. Bij ouderenzorg komt er net iets meer kijken dan alleen zorg.

Ouderenzorg

Aandacht

Ouderenzorg is erg belangrijk en mag niet vergeten of onderschat worden. Bij ouderen kun je snel herkennen dat problemen zich gaan opstapelen. Zo kan een ouderdomskwaal bijvoorbeeld steeds erger worden en de persoon in kwestie steeds meer in diverse dingen belemmeren. De oudere zal angst ontwikkelen om naar buiten te gaan en dingen te ondernemen, met tot gevolg een vorm van depressie. Bij ouderenzorg proberen ze de ouderen dus niet alleen zo goed mogelijk verzorgen, maar ook stimuleren om activiteiten te doen en in contact te blijven met andere mensen om hun heen. Wanneer ouderen weinig familie om zich heen hebben, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet in een sociaal isolement terechtkomen!

Thuiszorg of op locatie

Om alles net iets duidelijker te maken maken we een onderscheid tussen verschillende soorten ouderenzorg, namelijk zorg thuis of op locatie. Tegenwoordig krijg je in veel gevallen zelf de keuze of dat je liever thuis zorg ontvangt of dat je op locatie zorg wilt ontvangen.

Thuiszorg

Als je liever thuiszorg ontvangt dan kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld mantelzorg, reguliere thuiszorg of particuliere thuiszorg.

  • Mantelzorg
    • Een mantelzorger is een familielid, bijvoorbeeld je partner, broer of zus, die langdurig onbetaald voor je zorgt.
  • Reguliere zorg
    • Je kunt bijvoorbeeld geholpen worden bij het wassen, aankleden, verpleegd worden of het verzorgen van wonden en het toedienen van medicijnen. Daarnaast zijn er ook vormen van thuiszorg waarbij het huishouden meer centraal staat.
  • Particuliere thuiszorg
    • Met deze vorm van thuiszorg kun je zelf aangeven welke soort en de hoeveelheid zorg die je ontvangt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 24 uur per dag ondersteuning te krijgen.

Zorg op locatie

Als thuis blijven wonen geen optie is voor jou dan kun je kiezen voor verblijf in een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorie├źn
Bekijk deze artikelen dan ook eens