Gehandicaptenzorg is eigenlijk een overkoepelend woord voor alle organisaties, diensten en instellingen binnen de gezondheidszorg die als doel de zorg-, hulp- en dienstverlening aan mensen met een functiebeperking hebben. De zorg kan variëren van licht tot intensief. Cliënten die een ernstige lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben, gaan meestal in een zorginstelling wonen. In deze zorginstelling kunnen ze de hulp en zorg ontvangen die ze nodig hebben. Soms kan het voor familieleden lastig zijn om om te gaan met iemand die gehandicapt is binnen de familie.
Binnen de gehandicaptenzorg lopen de zorgvragen uiteen door cliënten met licht verstandelijke beperkingen en ernstige lichamelijke beperkingen. Iedere cliënt heeft een eigen beperking en is afhankelijk van de zorgverlener. De zorgverleners proberen de cliënten zoveel mogelijk te stimuleren om zelf veel te proberen om de zelfredzaamheid te verbeteren.
Wanneer je een kind met een beperking moet opvoeden en verzorgen, kan dit best moeilijk zijn in vergelijking met een kind die geen beperkingen heeft. Daarnaast kan dit een grote impact hebben op het gezin. Het krijgen van een kind met een beperking is namelijk erg ingrijpend. De ouders kunnen te maken krijgen met heftige emoties en moeten allerlei praktische zaken gaan regelen. Zo kan het dat het hele huis aangepast moet worden en ze verschillende dingen moeten gaan aanvragen. Deze dingen blijven zich constant herhalen naarmate het kind ouder wordt.
Onthoud goed dat kinderen met een beperking graag mee willen doen. Kinderen in een rolstoel willen ook spelen met vriendjes en vriendinnetjes en blinde kinderen willen ook graag gamen en films kijken. De kinderen willen maar al te graag deel uitmaken van de samenleving en niet aangestaard worden, omdat ze anders zijn.
Een kind met een handicapt heeft recht op bijzondere zorg. De Nederlandse overheid waarborgt het recht van het kind met een beperking op een waardig en zo zelfstandig mogelijk leven. De kinderen moeten zoveel mogelijk naar een normale school kunnen gaan en zoveel mogelijk thuis kunnen wonen. Ouders ontvangen steun van de overheid en ze kunnen zelf bepalen welke zorgverleners ze willen inzetten.
Gelukkig zijn er in Nederland genoeg mogelijkheden om een kind met een beperking te helpen een een normaal mogelijk leven te bieden.