Fysieke omstandigheden

Fysieke omstandigheden in de werkomgeving kunnen een grote impact hebben op de productiviteit en het moreel van werknemers. Het zijn factoren die ontstaan in het bedrijf en de omgeving die ervoor zorgen dat het effect heeft op de werknemers. In dit artikel zullen we diverse soorten omstandigheden opnoemen met de gevolgen ervan.

Het is belangrijk om als bedrijf zijnde meerdere keren per jaar een controle uit te voeren of niemand last heeft van mentale aandoeningen die ontstaan door de omgeving van het gebouw. 

Slecht verlichte werkplekken kunnen bijvoorbeeld leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn. Onaangename temperaturen kunnen het moeilijk maken om je te concentreren. En rommelige of krappe werkplekken kunnen gevoelens van angst en stress veroorzaken.

Werkgevers moeten er daarom voor zorgen dat de fysieke omstandigheden op hun werkplek bevorderlijk zijn voor de productiviteit en het welzijn van de werknemers.

Fysieke omstandigheden

Soorten omstandigheden

Hieronder zullen we diverse oorzaken geven, met gevolgen en daarbij de eenvoudige oplossingen die je als bedrijf dient toe te passen om de sfeer en productiviteit te optimaliseren. 

Verlichting: Slechte verlichting kan zorgen voor vermoeidheid en hoofdpijn. Denk aan licht dat weerspiegelt, niet helder genoeg is of flikkert. Het probleem is zeer eenvoudig op te lossen door een taakverlichting toe te passen. Als bedrijf is het heel simpel om lichtproblemen te elimineren of te verblinden. Bekijk ook de duurzame oplossingen voor verlichting. 

Temperatuur: De temperatuur is belangrijk om mensen prettig en geconcentreerd te laten werken. Het te koud of te warm hebben kan zorgen dat je minder gefocust kunt werken. Dit is eenvoudig op te lossen door de ruimte te voorzien van een goede temperatuurregelaar, zoals een warmtepomp, ventilatie of airco+warmte element. 

Luchtvochtigheid: Hetzelfde principe als bij temperatuur. Je wilt de ruimte niet te vochtig hebben en niet te droog. Gebruik indien nodig luchtbevochtigers die ook vocht kunnen weghalen.

Ventilatie: Goede ventilatie zorgt voor goede luchtcirculatie en frisse lucht. Dit zorgt voor een goede zuurstofgehalte. Wanneer de ventilatie niet goed is, kan het kooldioxidegehalte te hoog worden en dat is niet goed voor het lichaam. Je kunt dit oplossen door fatsoenlijke ventilatie te regelen, Ramen te openen, afzuigventilatoren gebruiken, etc. 

Geluidsoverlast: Het horen van luide, constante en/of opdringerige geluiden zorgt voor concentratieverlies, minder verstaanbaar wat leidt tot slechte communicatie, geen prettig gevoel en kan zelfs lijden tot hoofdpijn. Maak daarom gebruik van geluidsisolerende materialen, investeren in stillere apparatuur of zorg dat externe overlasten weggehaald worden. Voor werknemers is het soms ook prettig om oortjes in te doen om ruis weg te halen. 

Visuele rommel: Een werkruimte dat rommelig en ongeorganiseerd is kan lijden tot stress en irritaties. Het is bewezen dat werken in een schone ruimte veel meer productiviteit oplevert. Als bedrijf wil je ook een ruimte hebben waar iedereen graag komt en niet met een rare gedachte binnenkomt lopen. Als werkgever dien je de ruimtes gewoon opgeruimd te houden en te organiseren. Gebruik anders speciale opbergruimtes om spullen op te bergen, maar zorg dat de werkplekken voorzien is van rust. 

Fysieke rommel: Wanneer je in een ruimte zit die te klein is om in te werken of veel te druk is, kan zorgen voor veel stress, angst en mentale stoornissen. Je zult overigens ook geen constante focus houden en afleidingen zijn te dicht bij. Zorg dat er geïnvesteerd wordt in meer ruimtes of organiseer de ruimtes op een manier dat ze groter lijken. 

Slechte ergonomie: Ongemakkelijk meubilair, apparatuur die niet past bij de gebruiker, enz. Het kan vervelend zijn voornamelijk omdat je spullen wilt gebruiken die werken of goed aanvoelen. Het kan voor een negatief beeld zorgen bij werknemers. Om dit op te lossen kun je meerdere keren per jaar een werkomgeving beoordeling uitvoeren, waarbij je input verzameld van de werknemers. Zo kun je negatieve effecten eruit halen en de werkomgeving optimaliseren. 

Door maatregelen te nemen om de fysieke omstandigheden op hun werkplek te verbeteren, kunnen werkgevers comfortabelere en productievere werkomgevingen voor hun werknemers creëren.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens