Digitale veiligheid en criminaliteit

De overheid probeert ons land zo veilig mogelijk te houden. Daarbij kun je ook denken aan de digitale veiligheid van de inwoners. Digitale criminaliteit wordt populairder onder criminelen. In deze blog leggen we je uit waar dit aan ligt en hoe jij jezelf ervan kunt beschermen.

Digitale veiligheid en criminaliteit

Cybercrime

In gevallen van cybercrime gaat het om misdaad dat gepleegd wordt met ICT, gericht op ICT. Criminelen plegen dus strafbare feiten met een computer, smartphone, smartwatch of tablet. Je hoeft niet eens een computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercrime. De meeste telefoons en bankpassen bevatten computerchips, deze kunnen worden gemanipuleerd. Daarnaast zijn ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten vatbaar voor cybercrime. Tevens komt er steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online geplaagd worden. Dit zijn delicten als internetoplichting, afpersing, phishing, enzovoort.

Waarom is cybercrime zo interessant voor criminelen?

Criminelen hoeven zich niet langer te vervoeren of gesprekken onder vier ogen te houden. Cybercriminelen kunnen makkelijk computervredebreuk plegen, om jouw gegevens en identiteit te stelen om vervolgens jouw bankrekening te plunderen!

Tips om je te beschermen tegen cybercrime

Een van de beste manieren om cybercrime tegen te gaan is door altijd alert te zijn. Eerst controleren en erna pas klikken! Wanneer je alert bent en de link, bijlage of betaalverzoek controleert, wordt je minder snel slachtoffer van een cybercrime. Hieronder hebben we nog enkele tips die je kunnen helpen.

  • Je kunt altijd de link controleren die je toegestuurd is. Dit doe je door met de muis erop te gaan staan. Je moet niet op de link klikken! Als je met de muis op de link staat kun je zien of er vreemde dingen in de link staan.
  • Twijfel je of een link echt is, dan kun je deze controleren op verschillende websites op het internet. Deze sites kunnen jou vertellen of het een echte of criminele link gaat.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Let wel nauwlettend op, want cybercriminelen kiezen een e-mailadres dat ongeveer op het echte e-mailadres lijkt!
  • Stuurt iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld een kennis, jou een betaalverzoek? Bel diegene desnoods op om te vragen of dit klopt.
  • Krijg je een betaalverzoek van een bedrijf? Ook hun kun je altijd bellen om te vragen of het klopt.

Kijk altijd goed op met wie je persoonlijke gegevens uitwisselt. Zorg ook dat jouw computer altijd  voorzien is van een virusscanner, dit kan al vaak erg helpen!

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens