Cursussen

Het verschil tussen cursussen, opleidingen en trainingen zit hem in de tijdsduur en de verhouding tussen theorie en praktijk. Een opleiding duurt meestal één of meerdere jaren en bevat vooral veel theorie en minder praktijk. Cursussen duren vaak een paar maanden tot één jaar en bevatten wat meer praktijkoefeningen. Trainingen zijn kort, één dag tot enkele dagen en bevatten veel praktijk en nauwelijks theorie. Nu heb je alvast een klein beeld van wat een cursus inhoudt. Lees verder voor meer informatie omtrent cursussen.

Cursussen

Wat is een cursus?

Een cursus is meestal een combinatie tussen vaardigheden en kennis. Cursussen zijn meestal kort durende onderwerpen waarin men op een bepaald niveau komt wat kennis en vaardigheden betreft. De cursussen zijn afgebakend door een x aantal lessen en de resultaten zijn toetsbaar.

Je ziet vaak dat mensen die al aan het werk zijn kiezen voor een cursus in plaat van een opleiding. De cursus is namelijk sneller afgerond en wordt (meestal) vergoed door het bedrijf. Mensen kiezen ervoor om een cursus te volgen om hun carrièrekansen te verbeteren of verbreden. Kort gezegd, bij een cursus leer je alleen de hoofdzaken en niet de bijzaken. 

Waarom een cursus volgen?

Je kunt elk moment in je leven ervoor kiezen om nog een cursus te volgen. Veel mensen denken dat het niet nodig is en genoeg kennis hebben om nog een cursus te volgen, wanneer je werkervaring en de gevolgde opleidingen hebt. Desondanks is dit vaak niet meer voldoende en zijn er voortdurend veranderende marktomstandigheden waar je rekening mee dient te houden.

Persoonlijke groei en ontwikkeling van de organisatie is van groot belang, daarvoor is het verstandig om regelmatig scholing, opleidingen en cursussen te volgen. Denk aan vakinhoudelijke en algemene cursussen om jou up-to-date te houden van de laatste nieuwtjes binnen het vakgebied en persoonlijke groei.

Je zou tijdens een functioneringsgesprek een eventuele cursus bespreekbaar kunnen maken. Uiteraard kun je op elk tijdstip een voorstel doen, maar een functioneringsgesprek is een uitstekende gelegenheid. 

Voordelen

Er zijn een aantal reden om een cursus te volgen, namelijk:
1.    Scholing is goed voor je bedrijf.
2.    Scholing houdt je scherp.
3.    Door het volgen van cursussen wordt de productiviteit verhoogt.
4.    Je personeel blijft plakken door het aanbieden van cursussen.
5.    Het doet je bedrijfsimago ten goede om cursussen aan te bieden.

Zoals je ziet kan het volgen van een extra cursus totaal geen kwaad. Beter nog, het is juist erg goed om nog te denken aan bijscholing en je kennis te verbreden!

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens