3 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Jaarlijks rond de intocht van Sinterklaas maken zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden en de bijbehorende premies bekend. Dit is dan ook het moment waarop mensen gaan kijken of hun zorgverzekering nog wel aan hun wensen voldoet en of overstappen naar een andere verzekeraar - bijvoorbeeld Univé - loont. Deze zaken ook eens onder de loep nemen? In dit artikel delen we een drietal tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

3 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

1. Ga na welke zorg je nodig hebt

Hoewel dit logisch klinkt, slaan veel mensen deze stap over. In het wilde weg gaan zoeken kan er echter voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het verstandig om eerst je zorgwensen op papier te zetten. Je medische verleden en de verwachte zorg voor komend jaar vormen hierbij de leidraad. Heb je afgelopen jaar misschien een ongeluk gehad, waardoor je gebit is beschadigd? Dan kan het handig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Maak, voordat je een aanvullende verzekering afsluit, altijd eerst een rekensom. Soms wegen de kosten van de extra premie niet op tegen verwachte zorgkosten.

2. Kies de polis die bij jou past

Ook is het goed om stil te staan bij de verschillende soorten zorgpolissen. Zo kun je bij de meeste verzekeraars kiezen uit een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis. Bij een naturapolis krijg je alleen zorg vergoed van gecontracteerde aanbieders. Ga je toch naar een andere zorgaanbieder toe? Dan is een deel van de gemaakte kosten voor eigen rekening.

Dit is niet het geval bij een restitutiepolis. Bij deze polis heb je namelijk vrije keuze uit zorgaanbieders. Wel is een restitutiepolis vaak duurder dan een naturapolis. Een combinatiepolis vormt de gulden middenweg. Hierbij heb je in bepaalde gevallen recht op zorg (zoals bij een naturapolis) en in andere gevallen recht op een vergoeding van zorg (zoals bij een restitutiepolis).

3. Gebruik een vergelijkingstool

Zelf alle zorgverzekeraars bij langs gaan is onbegonnen werk. Veel mensen gebruik daarom een online vergelijkingstool om een ziektekostenverzekering te vinden. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, raden we aan om er meerdere bij langs te gaan. Steekt er een verzekeraar met kop en schouders bovenuit? Lees de polisvoorwaarden dan goed door op de website van de verzekeraar zelf. Zo weet je zeker dat je geen kleine lettertjes over het hoofd ziet. Controleer daarnaast of je al verzekeringen bij deze verzekeraar hebt lopen om in aanmerking te komen voor pakketkorting.

Bekijk ook eens:
Offthegrid
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens